Σχολικό έτος 2016-2017
H ομάδα των RoboKeepers δημιουργήθηκε για πρώτη φορά κατά το σχ.έτος 2016-2017 από μαθητές της Α’ Γυμνασίου
του 5ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου (Λ.Τ) (Gymnasium Oraiokastrou 5th) στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος:
«Η αλληλεπίδραση ενός ρομπότ με το ζωικό βασίλειο».
Αποτελούνταν από 14 μαθητές που συντόνιζε και προπονούσε η καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου κα. Ορφανίδου Μαρία(ΠΕ(19)) με τη βοήθεια μαθήτη της Α' Λυκείου με στόχο την ενασχόληση με την Ρομποτική και γενικότερα την αξιοποίηση της τεχνολογίας σε ερευνητικό επίπεδο.
Η ομάδα μας συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό First Lego League 2017 που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το ταξίδι στη γνώση έπρεπε να ενασχοληθεί με πολύ διαφορετικά αντικείμενα όπως την κατασκευή ρομπότ με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένων αποστολών στην πίστα του Robot Game Animal Allies, την αναζήτηση μιας καινοτόμου λύσης που θα βελτίωνε την σχέση ανθρώπου-ζώου με τη βοήθεια της τεχνολογίας και κυρίως την αναζήτηση των θεμελειωδών αξιών που θα μας έκαναν από 14 συμμαθητές μια ενωμένη και αγωνιστική ομάδα στις χαρές και στις λύπες στις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στην κατηγορία "Ομαδικότητα".
Η ομάδα μας παρουσίασε το έργο της στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Αγωγής ΔΔΕΔΘ τον Απρίλιο όπου οι εργασίες της αποθανατίστηκαν από το φακό της ΕΤ3.
Επίσης τον Απρίλιο στην εκδήλωση ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ 2017 του σχολείου τα παιδιά της ομάδας διοργάνωσαν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ για παιδιά δημοτικού, όπου μετέδωσαν το πάθος τους για την ρομποτική σε μικρούς και μεγάλους.
Τον Μάϊο του 2017 η ομάδα επισκέφτηκε το ΑΠΘ, ξεναγήθηκε στην βιβλιοθήκη και στο Αστεροσκοπείο. Στο Πολυτεχνείο/Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών συνάντησε τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών κ.Κυριάκο Υάκινθο. Συζητήθηκαν διαφορετικοί τρόποι αναζήτησης και έρευνας και ξεκίνησε μια όμορφη σχέση μεταξύ της ομάδας και του καθηγητή. Τον ευχαριστούμε θερμά!
Σχολικό έτος 2017-2018
H ομάδα των RoboKeepers επανασυγκροτήθηκε με κάποιες μικρές αλλαγές το σχ.έτος 2017-2018 και αποτελείται φέτος από 11 μαθητές της Β' γυμνασίου.
Οι συναντήσεις γίνονται στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του σχολείου «Η αλληλεπίδραση ενός ρομπότ με το νερό», με προπονήτρια την καθηγήτρια του σχολείου κα. Ορφανίδου Μαρία ΠΕ19 - Πληροφορικής.
Στο ίδιο πρόγραμμα με διαφορετικά αντικείμενα συμμετέχουν και μαθητές της Α' Γυμνασίου με την ομάδα Robofamily.
Η ομάδα των Robokeepers συμμετείχε στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο εκθεσιακό μέρος στην κατηγορία «Γυμνάσια» παρουσιάζοντας ένα ρομπότ αμπελουργό με τίτλο Robola by Robokeepers.
Στις 10-11 Φεβρουαρίου συμμετείχε στον προκριματικό διαγωνισμό FLL 2018 της Θεσσαλονίκης, όπου διακρίθηκε στον πανελλήνιο τελικό που έγινε στις 3-4 Μαρτίου 2018. Στα πλαίσια του διαγωνισμού οι μαθητές εκτός από τις δεξιότητες τους στην ρομποτική καλούνται με ομαδικό πνεύμα να ερευνήσουν ένα πλήθος πηγών που φέτος σχετίζονται με τον ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ και να καταλήξουν σε κάποια δεδομένα ικανά να τους προβληματίσουν με σκοπό την συστηματικότερη μελέτη τους και την αναζήτηση πιθανών λύσεων στα πλαίσια των δυνατοτήτων, δεξιοτήτων και αντίληψης της ηλικίας τους.
Μετά από αναζήτηση δυο μηνών η ομάδα μας επικεντρώθηκε στους ιαματικούς φυσικούς πόρους δηλαδή στις πηγές που αναβλύζουν ιαματικό νερό. Ως γνωστόν το ιαματικό νερό είναι νερό που τυχαίνει από τα πετρώματα που περνάει να έχουν ιδιαίτερα στοιχεία που τα παρασύρει και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Οι μαθητές αποφάσισαν να ασχοληθούν με την δημιουργία ιστοσελίδας όπου θα παρουσιάζονται οι 48 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της Ελλάδας. Η ομάδα αποδελτίωσε 48 ΦΕΚ ώστε να είναι ακριβή τα στοιχεία που παραθέτει στην παρούσα ιστοσελίδα, ιδιαίτερα διότι η χρήση του ιαματικού νερού αφορά θεραπεία παθήσεων με ενδείξεις και αντενδείξεις αυτών.
Το καινοτόμο της ιστοσελίδας είναι ότι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που:
-
πίνει (ποσιθεραπεία),
-
εισπνέει (εισπνοθεραπεία) και
-
λούζεται (λουτροθεραπεία)
το ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΝΕΡΟ πρέπει για να το ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ με ΑΣΦΑΛΕΙΑ να ΓΝΩΡΙΖΕΙ τόσο τις ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ όσο και τις ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ που αναγράφονται στα ΦΕΚ αφού κάθε πηγή αναβλύζει διαφορετικό ιαματικό νερό σε σύσταση και έτσι η μια πηγή από την άλλη έχει άλλες ενδείξεις/ αντενδείξεις.
Η ομάδα των Robokeepers στον τελικό ήταν προτεινόμενη για βραβείο ομαδικότητας
ενώ πήρε τον χαρακτηρισμό "ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ"( Άριστα) τόσο για την "Έρευνα" του project όσο και για την "Παρουσίαση" του project, τελικά όμως αποκλείστηκε από τα βραβεία που προτάθηκε επειδή η ολομέλεια των κριτών έκρινε πως το προϊόν της έρευνας μας δηλαδή η παρούσα ιστοσελίδα δεν σχετίζεται με τον ανθρώπινο κύκλο του νερού. Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη, σεβαστή και μας βοηθάει να βελτιωνόμαστε.
Στις 17-20 Απριλίου 2018 διοργανώνεται το 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στο ΝΟΗΣΙΣ.
Καταθέσαμε αίτημα για συμμετοχή και αναμένουμε την απόφαση αν πληρούμε τις προϋποθέσεις ώστε να παρουσιάσουμε την εργασία μας.
Η ιστοσελίδα μας προτείνεται από τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ως πρώτη επιλογή επάνω δεξιά στο site του συλλόγου: https://www.pis.gr/
Μεγάλη τιμή για την ομάδα μας αποτελούν οι δυο μέντορες μας. Ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών/Πολυτεχνείο ΑΠΘ κ. Κυριάκος Υάκινθος και η προϊσταμένη του Τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού κα. Κυριακοπούλου Χριστίνα.